Presentació

Pepe2

Presentació

Sóc graduat en Relacions Internacionals per Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i Màster en Estudis Europeus per la London School of Economics and Political Science (LSE). He treballat en consultoria d’afers públics (Llorente & Cuenca), a la Comissió Europea becat pel programa Blue Book i he coordinat una campanya electoral municipal. Actualment treballo al Parlament Europeu com a Assistent Parlamentari Acreditat (APA) al Grup dels Socialistes i Demòcrates (S&D).

 

Biografia

Em dic Pepe Mercadal Baquero, vaig néixer el 1994 i sóc d’Es Migjorn (Menorca). Vaig ser educat a l’Escola Pública Francesc d’Albranca i a l’institut IES Josep Miquel Guàrdia, dos centres dels què guardaré sempre un molt bon record. L’11 de setembre de 2012 vaig arribar a Barcelona per estudiar Relacions Internacionals a Blanquerna. Va ser el mateix dia que es va celebrar la primera gran manifestació independentista del que després s’anomenaria el procés, un fenomen polític que ens ha marcat a tots els que l’hem viscut de prop.

Durant la carrera em van fascinar les assignatures d’Anàlisi de Conflictes, Política Comparada i Política Exterior de la UE impartides, respectivament, per Andreu Solà, Diego Muro i Pol Morillas. També vaig tenir l’oportunitat de viure a la Xina durant sis mesos, on vaig poder estudiar i experimentar la quotidianitat d’un règim autoritari. Sempre m’ha interessat saber com funciona un partit polític, quines són les relacions de poder i com millorar la democràcia interna, així que vaig dedicar el meu TFG, supervisat per Diego Muro, a respondre per quins motius els líders polítics introdueixen les primàries com a mètode de selecció de candidats.

El setembre de 2016 em vaig mudar a Londres per cursar el Màster en Estudis Europeus de la London School of Economics and Political Science (LSE), considerada una de les millors universitats en ciències socials del món. L’experiència a la LSE ha canviat la meva manera de pensar i raonar, crec que cap a millor. Vaig gaudir d’un sistema educatiu que potència la pròpia curiositat i iniciativa de l’estudiant. Però el que més em va marcar va ser la Dissertation, equivalent al TFM, que la vaig dedicar a analitzar l’opinió pública sobre el Brexit entrevistant a quinze taxistes. Possiblement, recórrer Londres per trobar taxistes per xerrar una estona amb ells i després estudiar les opinions rere les seves paraules és un dels records més polits i satisfactoris que tinc.

Vaig tornar a Barcelona l’octubre de 2017, així que vaig viure de prop la trista crisi constitucional d’aquella tardor. Vaig treballar uns mesos al PEN Català fins que el febrer de 2018 em vaig mudar a Madrid per començar a treballar al departament d’Afers Públics de la consultoria Llorente & Cuenca. També vaig col·laborar com a analista freelance amb la consultoria Think O’Clock. D’octubre de 2018 fins el març de 2019 vaig treballar a la Comissió Europea becat pel programa Blue Book, concretament a la Direcció General per Política Regional i Urbana (DG REGIO).

He participat en diverses causes socials i en l’associacionisme. El 2012 un grup d’estudiants d’institut menorquins vam impulsar l’Associació Estudiantil 20 de Juny per protestar contra les retallades en l’educació pública. També he coordinat durant uns anys l’associació Menorca [a] Debat, organitzant col.loquis i conferències amb experts, polítics i periodistes. Sóc afiliat del PSOE i des del juliol de 2018 sóc secretari d’Organització de Joventuts Socialistes de Menorca. A les eleccions municipals de 2019 del meu poble vaig coordinar la campanya electoral de la candidatura socialista encapçalada per Pilar Pons Gonyalons.

En poques paraules, a mi el que m’agrada és la política. M’interessa estudiar com els éssers humans ens organitzem, com hem arribat a la democràcia representativa, que fins ara és el règim polític més just que ha existit, i com som incapaços d’idear un sistema millor que adreci la desafecció ciutadana cap a les institucions. I també, com els europeus, amb la Unió Europea,  hem construït un nou sistema polític, un nou tipus de polis, que esdevé un exemple per una millor relació entre els estats del món i una oportunitat per gestionar fenòmens transnacionals.